2013. szeptember 24., kedd

Madridban naponta száz kilakoltatás


Dionisio Casielles és André Crespin, Michel Collon Investig’Action website


.






Lisardo Suarez a spanyol bányászok szakszervezeti felelőse Asztúriában


Hol tart ma az asztúriai bányászok mozgalma, amit egy éve végsőkig hevítettnek aposztrofált?
Lisardo Suárez. Harcuknak még nincs vége. A múlt évben eléggé médiatizált volt, de csak a harc kezdetéről számolt be a sajtó. A küzdelem ma is folytatódik, ha nem is barikádokon, útblokáddal és rendőrségi összecsapással. Rettentő a bizonytalanság a spanyol szénbányák sorsáról és a harcnak nincs még vége. 
Mi volt a konfliktus oka?
Lisardo Suárez. Az ország elektromos társaságainak magánkézbe adásával kezdődött. Korábban, amíg állami kézben voltak, spanyol szénnel működtek. Amióta privatizálták, külföldi multik kezébe került, a társaságok az olcsó, főként kolumbiai szenet szerzik be, ami az asztúriai bányák tönkremenéséhez vezet. Ez okozza a spanyol bányák válságát! Nagyon olcsó szénnel fűtenek, de ennek társadalmi hatása óriási, kolumbiai és dél-afrikai munkások halnak bele és a nyíltszíni fejtés különösen szennyezi a környezetet. Ha az elektromos áramot termelőket nem kötelezik a spanyol szén felhasználására, Spanyolország elveszíti e termelése egyetlen szuverén forrását.  
Hogy áll a válság Spanyolországban? Hogyan élik meg az emberek?
Lisardo Suárez. A munkásosztályra nézve tragikus a helyzet. A munkanélküliség több mint 26 %-os. A fiatalok tömegesen mennek külföldre, holott a történelemben ez a legkvalifikáltabb nemzedék. De semmi jövőjük nincs, ha a munkahelyeket nézzük. Több mint 6 millió a munkanélküliek száma, és akiknek van is munkájuk, azok munkahelyi körülménye is  napról napra  romlik.  A munka prekarizálódik. A határozatlan időre szóló szerződéseket felváltják a határozott időre szólók, a rosszul fizetők. Eközben pedig a spanyol bankok haszna a múlt évhez képest 67 %-kal nőtt,  ami az első félévre 5,3 milliárd eurós hasznot jelent. Nonszensz. 2012-ben az euromilliomosok száma 5 %-kal növekedett, a válság kellős közepén. A luxuscikkek eladása emelkedik... ugyanakkor a gyerekek 25 %-a rosszult táplált, a fiatalok fele munkanélküli. A vállalatok nyomást gyakorolnak, hogy a béreket lejjebb nyomják, azt állítva, hogy a spanyol válság a magas fizetések következménye. 500-600 eurót keres sok dolgozó, s a munkáltatók azt állítják, hogy ez a mi hibánk, túl sokat költöttünk lehetőségeinkhez képes. Hazugság. Bennünket akarnak felelőssé tenni a válságért. Velünk akarják azt megfizettetni. Holott a nagytőke a felelős érte.
Hogy folyik az emberek ellenállása?
Lisardo Suárez. A dolgozók reagálnak. De az én véleményem szerint hiányos a szervezés. Rövid időre az a célunk, hogy képesek legyünk magunk megszervezésére, a különböző szektorokban jelentkező konfliktusok elleni egység létrehozására. Minduntalan brutális tőkés támadással kell szembenéznünk. Ha a helyi vagy részproblémákat szétaprózva akarjuk megoldani, az gyengít bennünket, az megkönnyíti, hogy úrrá legyenek rajtunk, hogy szétverjék mozgalmunkat.
Van egy fontos mozgalom Spanyolországban, a méltó lakhatás joga, a nagyon aktív Plataforma de afectados por la hipoteca (PAH, a jelzáloggal terhelt áldozatok platformja).
Lisardo Suárez. Igen a PAH eredményei szépek: 1 480 000 aláírás egy népi jogalkotási kezdeményezésre – amit sajnos a kormány nem vett figyelembe. Minden nap tovább folynak az újabb «desahucios»-ok, kilakoltatások, mivel az emberek nem tudják a banki kölcsön fizetését folytatni. Csak Madridban minden nap 100 kilakoltatás. Az alkotmány tartalmazza a méltó lakhatás jogát, de a kormány láthatóan fütyül rá! Ebben az országban több, mint egymillió lakás áll üresen, akkor pedig nem lehet tolerálni, hogy millióknak ne legyen holt lakniuk. Legitim követelés. A mozgalom tagjait kriminalizálják, azzal vádolják, hogy az ETA-hoz, a baszk szeparatista mozgalomhoz kötődnek. De ezen akadályok ellenére folytatják munkájukat azokkal, akiket a helyhatóságok az utcára tesznek. A helyhatóságoknak van pofájuk még ahhoz is, hogy büntessék a kukákban eleség után kutatókat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.