2013. szeptember 4., szerda

Szíriai beavatkozás




 

INFORMATIONS OUVRIERES


A POI levélben fordult a munkásszervezetekhez, hogy a szíriai katonai beavatkozás ellen közös kezdeményezés induljon, s ebben pontosított: «semmi nem legitimizálhatja a szíriai nép elleni agressziót, sem Hollande döntése, sem parlamenti vita, sem egy esetleges ENSZ-határozat».

Szept. 2-án a L’Humanité ezt írta: «Hogyan múlhat a XXI. században a háború vagy béke kérdése egyetlen emberen?  François Mitterrand legalább parlamenti szavazás alá vetette mielőtt megszálaltak volna a fegyverek Irakban 1991-ben.» Kérdés: az 1991-es szavazás adott-e bármilyen legitimitást az iraki nép elleni agressziónak? Nem!

Ma éppen úgy, mint 1991-ben, a bizonyíthatatlan ürüggyel tervezett intervenció egyetlen alapja a multinacionális, a banki, a spekuláns tőkeérdek, ennek védelme kívánja ezt az amerikai adminisztrációs politikát és kis segédjéét, François Hollande-ét (szintén nem válság és ellentmondás nélkül).

De a népek jogainak szemszögéből nézzük, semmiféle legitimitása nincs egy katonai beavatkozásnak. A köztársasági elnök dönthet egyszemélyben? A bonapartista és antidemokratikus V. köztársaságban a köztársasági elnök a kulcs. De még ha parlamenti jóváhagyással is döntene, legitimmé válna az agresszió? Ugyanez érvényes  Hollande-Ayrault «nyugdíjreformjára».

A kizsákmányolás körülményei súlyosbodnak, a kollektív garanciákat lebontják, s ezek motívuma az IMF, az Európai Unió, az (USA FED-jéhez, az észak-amerikai pénztőkéhez kapcsolt) Európai Központi Bank diktátumai. A dolgozók, a fiatalok, a munkanélküliek, nyugdíjasok szempontjából nincs legitimásuk. A demokrácia nem ezt jelenti.

Akármi is legyen az ENSZ, vagy a parlament voksolása, a szíriai beavatkozás ellen küzdők tábora a legitim. A nyugdíjreform ellen fellépő osztályakciók a legitimek. A demokrácia, a népek jogainak elismerése, a többség érdeke ellentétes az Európai Unió, az V. köztársaság intézményeivel.

Ezekkel az intézményekkel szakítani kell, likvidálni az EU-szerződéseket, valódi népszuverenitás kell alkotmányozó nemzetgyűléssel, hogy megnyíljon az út Európa szabad népei, nemzetei szabad uniója létrehozása előtt.

Le a háborúval! Le a kizsákmányolással!
Daniel Gluckstein, a francia Független Munkáspárt (POI) országos titkára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.