2013. szeptember 30., hétfő

Röviden


 

♦ USA: "Az országgyűlés két háza, mint két mozdony, egymással szemberobog … lassulva", kommentálja a republikánus Scott Rigell, hogy azok nem tudnak dűlőre jutni az egészségügyi finanszírozások tekintetében.  A két nagy párt kompromisszumot keres az egészségügyi rendszer reformja ügyében, miközben a szövetségi államot a Szenátus voksa azzal fenyegeti, hogy tisztviselőinek fizetését letiltja. 
 
♦ Olaszország: nyílt politikai válság, miután  Berlusconi pártjának öt minisztere lemondott. Enrico Letta kormánya a Brüsszel által inspirált ún. nagykoalíció, a Demokrata Párttól (kereszténydemokrata erőkkel kiszélesített volt kommunistra párt) az olasz jobboldalig terjed. A parlament feloszlatására egyelőre nem kerül sor, szerdán bizalmi szavazás lesz, Letta megpróbálja porgramja támogatását elérni.

♦ Szudán: "Béchir, gyilkos vagy", "Le, le a rendszerrel!" skandálta Karthoumban néhányezer tüntető, közöttük asszonyok, gyerekek, a tiltakozássorozat hatodik napján. A soha nem tapasztalt  megmozdulás a kormány szigorítási intézkedései ellen folyik. A rendőri erők megtorlásának eddig 59 halálos áldozata van, mintegy 600-at pedig letartóztattak.

♦ Portugália: a kormányfő kénytelenül bevallotta, hogy pártja a helyi választásokon az egyik legrosszabb eredményt érte el, de szerinte ez az ára annak, hogy folytatni kívánja a megszorításokat.   

♦ Ausztriában a szociáldemokrata-konzervatív koalíció két pontot hátrált a törvényhozó választásokon, mindemellett kormányt alakít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.