2013. szeptember 13., péntek

Nagy-Britannia


A brit kormány elindítja a Royal Mail, a postai közszolgáltatás privatizálását





A brit kormány döntött az öt évszázada közszolgálatként  létező, a Nagy-Britannia postaszolgáltatásait végző Royal Mail magánkezekbe adásának megkezdéséről. Thatcher és Major óta ez lesz a legnagyobb volümenű privatizációs eljárás.

A következő hetekben a Royal Mail  tőkéjének 51%-át vezetik be a tőzsdére. A postafiókok tulajdonjoga az államé marad.

A művelet egybeesik a Royal Mail haszna fellendülésével. A kormány deficitje lefaragásával próbálkozik, s becslések szerint ezzel a lépéssel mintegy 3 milliárd eurós összeget nyerne. A Royal Mail csak egy azon húsz állami vállalat közül, amelyek magánkézbe kerülnek a brüsszeli Bizottság követelése értelmében a «szabad és akadályozatlan verseny» és a közkiadások csökkentésének megvalósításában.

A privatizáció óriási ellenálllást vált ki. A CUW szakszervezet, amely a postások kétharmadát képviseli, a TUC konföderáció által támogatva sztrájkra mozgósít. A  Sunday Times közvéleménykutatása kimutatja, hogy a britek 70 %-a nem ért egyet a posta magánkezekbe adásával, tartva a szolgáltatás minőségének romlásától, sőt megszűnésétől, a tarifák növekedésétől és a dolgozói létszám csökkentésétől.

A szakszervezetek többször próbálkoztak a posta tőke előtti megnyitásának meghiusításával, a kormány azonban ezt az ellenállást megkerülte, még a részvények 10 %-át is felajánlotta ingyenesen a dolgozók számára…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.