2013. szeptember 20., péntek

Németország


Paul Magnette, a vallon szocialista párt vezetője: «Németország gyakorlata, a mini-job-okat, és a max. bruttó 8,5 eurós órabéreket illetően, teljes mértékben elfogadhatatlan számunkra. A bérdömping a mi szociális modellünk ellenkezőjét jelenti, erről még vitatkozni sem vagyunk hajlandók. Németországot a Schröder-féle strukturális társadalmi-gazdasági reformja idején, pontosan a munkaerő árának csökkentése miatt élénk kritika alá vettük. A német modellt a minimálbér hiánya jellemzi, ennek kapcsán az Európai Bizottságnál panaszt is tettünk. Nézzük a húsipar példáját. Belgiumból kiviszik a sertés, ott daraboltatják fel 1 eurós órabérű román dolgozókkal, majd visszahozzák eladni nálunk. Ez a lehető legrosszabb európai kapitalizmus. Semmilyen hasznot nem hajt a német munkaerőnek, és nyílt utat hagy a bérdömpingnek! Ha valóban segíteni akarna a többi európai országnak, pontosan azzal tehetné, ha emelné béreit!»  

Vágóhidi munkakörülmények Németországban
2013
.szept. 05.

4 eurós órabér, napi 12 órás munka, a elszállásolás körülményei… az élelmiszeripari szektorban alkalmazott gyakorlat tiltakozást váltanak ki

«
Mit láttunk? A magyar dolgozók hárman alszanak egy 10 négyzetméteres szobában, ezért kell havi 200 eurót fizetniük», meséli egy újságírónő, Brid Roesner, a «Die Fleischindustrie : Moderner Sklavenhandel», «Húsipar: a modern rabszolgaság» dokumentum szerzője. Két és fél hónapig forgatta filmjét, «nehéz volt olyanokat találni, akik hajlandóak voltak beszélni. 1200 eurót keresnek napi 12 órás munkával. A legkisebb probléma esetén már elküldik őket».

«Németországban nincs minimálbér», magyarázza Karin Vladimirov, a Nahrung Genuss Gaststätten (NGG) szakszervezet szóvivője. «
A bérek és munkahelyi körülményekről a tárgyalások a szakszervezet és a munkáltatói szakszervezet között ágazati szinten folyik. A vágóhidak nem tartoznak egyik munkáltatói szervezethez sem; de facto senki sem tárgyal velük». Ezek a vállalatok alvállalkozókhoz fordulnak, akik Kelet-Európából hozzák a munkaerőt, a szerződés vagy «Werkverträge» lehetővé teszi, hogy azt csináljanak, amit akarnak (az EU Bolkestein-direktívája, 2006/123/CE, megengedi, hogy a fogadóországban a kibocsátó, vagy akár harmadik ország rendelkezéseit alkalmazzák).  Egy másik szakszervezeti aktivista hozzáteszi, hogy nem csak a vágóhidakon, más szektorokban is kiterjedt ez a gyakorlat.  

Szeptember 10-én négy nagy húsipari tröszt  -a  Danish Crown, Tönnies, Vion és Westfleisch – hivatalosan beleegyezett abba, hogy minimálbért vezet be, behatárolja az alvállakozások hatáskörét. Az NGG szakszervezet elégedettségét fejezte ki. A bruttó 8,5 eurós minimálórabérért küzd, ennek érdekében akarja tárgyalásait megkezdeni az érintettekkel.


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.