2013. november 30., szombat

australia asia worker links


 


Ausztrália-Ázsia munkásvonal
aawl hírek



 








Sri Lanka


 Az ausztráliai Ansell vállalat több mint 800 munkása a szabad ipari zónában több mint egy hónapja lépett sztrájkba. Szabad szakszervezetük megalakításának jogáért harcolnak, melyet a vállalat elutasít a dolgozók megfélemlítésével próbálkozva. A dolgozók levelet írtak az ausztrál hatóságokhoz, támogatásuk érdekében pedig petíció indult. Az Ansell multinacionális világcég, 35 országban van jelen. Most közös nemzetközi munkásakció szervezése folyik az eredményes riposzt érdekében. 










Banglades


 A bangladesi textlipari dolgozók a múlt év óta folyamatosan mobilizálják magukat a gyalázatos munkakörülmények ellen. Az épületek összeomlása, kigyulladása, amely annyi halottat követelt, annak eredménye, hogy a sokmillió munkavállalót foglalkoztató iparág brutális és embertelen viszonyokra épül. A héten a tüntetőket a rendőrség már nem csak verte és könnygázbombákkal árasztotta el, hanem éles lövéseket is leadott: két munkást ölt meg és sokakat megsebesített. A megmozdulást azonban nem sikerül elfojtania.










Törökország


 A Punto Deri bőrdíszmű dolgozóinak régóta kell szembenézniük az alacsony bérekkel, hosszú munkaidővel. Túlóráikat nem fizetik, éves szabadságukat nem vehetik ki. A jobb munkakörülmények elérése érdekében helyi szakszervezetet hoztak létre. A Punto Devi válasza erre azt volt, hogy felderítette a szakszervezeti aktivistákat és azonnal elbocsátotta őket. Nemzetközi kampány kezdődött jogaik elismertetése érdekében.












Korea


 A hónap elején az Incheon repülőtér mintegy 700 dolgozója követelésének adott hangot munkahelyi státuszának javításáért. Sztrájkjuk annyi sikerrel járt, hogy a vezetés most már tárgyalásokba kezdett. A dolgozók készek a munkát újból beszüntetni, ha ezek eredménytelenül zárulnak. Az utóbbi időben megszaporodtak Dél-Koreában az ilyesfajta megmozdulások.











Palesztina


 A palesztin földön többmillió palesztin dolgozó élete van veszélyben. Túlélésük érdekében sokan kénytelenek izraeli vállalatoknál dolgozni a megszállt területeken.  Nap mint nap megfélemlítik, megalázzák őket, azon felül is, hogy különféle korlátozó jogszabályok vonatkoznak rájuk és saját földjükön «titkos emigránsnak» számítanak. Mindezek ellenére a palesztin dolgozók folyamatosan harcolnak, akciókat folytatnak és szervezetten teljes erővel küzdenek.












Burma


 A közeltmúlt egy jelentése beszámol a burmai ipari zónák dolgozóinak körülményeiről, melyek a rabszolgasághoz hasonlíthatóak. Rangoon környékén napi 1 dolláros bérért napi 11 órát dolgoznak a hét hat napján. Sem betegszabadságra, sem egyéb szabadnapokra nem jogosultak, tömegszállásokon alszanak tisztálkodási lehetőség nélkül. A jelenlegi törvények nem nyújtanak sok védelmet a dolgozók számára, mégis az utóbbi két évben a munkásaktivitás jelentősen megnőtt.












Fülöp-szigetek


 Az országot nemrégen ért természeti csapás óriási károkat okozott, s rendkívül nehéz a szükséget szenvedők megsegítése is. A sajtó nagy része nem fordít figyelmet arra, mi az oka mindennek. A környezet megváltoztatása miatt a szigetek nem képesek ellenállni a természeti katasztrófáknak. A dolgozók többsége rendkívül rosszul fizetett, ugyanakkor egy hihetetlen gazdag rétegnek hatalmas a vagyona. Az elkövetkezendő időkre is számos hurrikánt jeleznek a térségben, mely minden valószínűség szerint ismét azokat fogja sújtani, akiknek nincs módjukban védekezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.