2013. november 10., vasárnap

Magyar Szakszervezeti Szövetség


 

Negyedmillió taggal jön a gigaszakszervezet

Írta: Szakszervezetek.hu


   A tervek szerint december 6-án alakul meg három szakszervezeti szövetség részvételével az a „gigaszakszervezet”, ami a mintegy negyedmillió tagdíjfizetőjével Magyarország legnagyobb létszámú szervezete lesz.

   A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége által létrehozandó szervezet neve várhatóan Magyar Szakszervezeti Szövetség lesz.

   A három szövetség által tömörített 63 szakszervezet összvagyona több tízmilliárd forint, és a jelenleg is érvényben lévő kollektív szerződések 80 százalékát ezek kötötték. A legnagyobb értéknek azt tartják, hogy az egyesülés révén gyakorlatilag a teljes munkavállalói oldalt lefedik, így sokkal hatékonyabbá válhat az érdekképviselet. Forrásaink szerint az új szervezet nem a választásokra tekintettel és nem is politikai céllal jön létre, ennek ellenére sem a kormány-, sem az ellenzéki oldalon nem fogadták túlzott lelkesedéssel az egyesülés tervét. A kormányoldal nem hiszi el, hogy a gigaszakszervezet valóban távol tartja magát a választásoktól, az ellenzék viszont azt kifogásolja, hogy az egykor az MSZP-vel szövetséges MSZOSZ eltávolodott a párttól, és ez a folyamat az új tömörülés létrejöttével tovább fokozódik.

   A három tömörülés között sem teljesen súrlódásmentes a viszony, noha abban teljes az egyetértés, hogy össze kell fogni, és abban is, hogy aki esetleg kimarad, az vesztese lesz a folytatásnak. Információink szerint a feszültséget az okozza, hogy a három tömörülés közül legkisebb Autonómok elnöke ambicionálná a gigatömörülés elnöki pozícióját.

   Értesüléseink szerint az új szervezet alapítói abban állapodtak meg, hogy demokratikus testületek döntenek majd a személyi kérdésekről.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.