2013. november 21., csütörtök

Röviden


USA  


A világ egyik legnagyobb bankja, a JPMorgan Chase elfogadta a rekordszintű 13 milliárd dolláros büntetést, amit a  szövetségi állam számára kell fizetni azért, hogy az ellene indított vizsgálatok leálljanak. Eképpen elismeri felelősségét abban, hogy a kis lakástulajdonosokat az utcára hajították a 2008-as spekulatív buborék, a «subprime» válság következtében.

Haiti


Nov. 18-án Haitiban a Martelly elnök ellen tüntetőkre  lecsapott a rendőrség és a megszálló ENSZ-csapatok (Minustah). Port-au-Prince-ben tízezer fő,  a szegénynegyedek lakói vonultak a gazdag negyed irányába, Cap Haïtien-ben pedig egy tüntetőt le is lőttek. A tüntetéseken, ahogyan az okt. 18-i tüntetéseken is, az elnök lemondását és a megszálló ENSZ-csapatok távozását követelték, a 3 éve húzódó választások megtartását, az ENSZ-csapatok által behurcolt kolera áldozatainak kártalanítását, a növekvő egyenlőtlenség felszámolását, ehhez a szakszervezetek hozzáteszik, a munkások jogfosztottságának megszüntetését az amerikai befektetők szabadzónáiban.

Franciaország


A CGT, az FO, az FSU, és a Solidaires szakszervezeti tömörülések felhívására nov. 26-án a nyugdíjreform elleni tüntetés zajlik: «a képviselőknek meg kell hallaniuk a bérből élők hangját!» A felhívásban követelik a szakítást az EU, az EKB és az IMF követelte szigorítási politikával, a stabilitási programmal.



Banglades


Kína mögött a világon a második helyet foglalja el a textiliparban 22 milliárd dolláros forgalmával. Ashulia, Gazipur, Konabari, Dacca a nagy világmárkák számára alvállalkozó üzemeinek dolgozói ismét beszüntették a munkát, sok tízezren tüntettek igazi béremelésért. 140 üzem marad zárva.  A megtorlás kegyetlen. Gazipurban az AFP-nek a GMS Composite Knitting Industry üzem egy munkása tanúskodik:  "Először az üzemben vertek bennünket, aztán a rendőrség nyitott tüzet. Két dolgozó meghalt, többen megsebesültek". Öt szakszervezeti vezetőt letartóztatttak.

A szakszervezetek minimum 103 dollárt követelnek mindenki számára. A kormány a követeléseknek kénytelenül engedve ennek felét ígéri a korábbi 38 dolláros havibér helyett. A munkáltatók azonban az utazási és étkezési hozzájárulást is a bérekbe vették...

A 4 millió bangladesi textiipari munkás az ILO szerint a «világ legrosszabbul fizetett dolgozói» és még ezzel az emeléssel is azok maradnak.


Portugália

A trojka újabb  3,9 milliárd eurós megszorítást írt elő a tisztviselői bérek és nyudgíjak megnyirbálásával. A szakszervezetek újabb sztrájkokat jelentettek be.


Európa

Az egészségügyi kiadások jelentősen csökkentek 2009 és 2011 között az OECD tanulmánya szerint. Leginkább érintett a trojka drasztikus költségvetési megszigorításaival sújtott Görögország (-11%) és Írország (-7%).


Magyarország

Folytatódnak a tömeges elbocsátások, a magyar kormány stratégiai partnere, a elektronikai bérgyártást végző, tiszaújvárosi Jabil Circuit Magyarország Kft. decemberben 673 embert küld el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.