2013. november 12., kedd

Röviden


"Franciaország a társadalmi robbanás határán". A fegyverszünet (I. világháború) állami ceremóniáján a sarkozyzmust folytató François Hollande-ot fülyülés, pfújolás fogadta. A köztársasági elnököt minden oldalról kritika éri, s éppen az Európai Unió politikájának alkalmazása miatt. Nyugdíjreform, amely emeli a korhatárt; iskolareform, amely szétveri az oktatást; a termelővállalatok bezárása, amely sivataggá teszi az ipart; területi reform, amely megfojtja a településeket; a munkanélküliség újabb rekordszintje; a bevándorlók elleni durva fellépés; a vásárlóerő csökkentése, stb. Politikája most már minden réteg haragját kivívta.

Görögország ismét megbénult. Nov. 6-án a trojka újabb látogatása során 24 órás munkabeszüntetést hirdettek a szakszervezetek, amelyet széles körben követtek padagógusok, önkormányzati alkalmazottak, köztisztviselők, közlekedési dolgozók, légiirányítók, akik élénken tartanak az újabb, csak a spekulációt erősítő megszorításoktól a hatodik éve tartó válságban. A munkanélküliek aránya több, mint 27 %.

Az USA-ban a Standart & Poor’s és konkurense, a Moody és Fitch esetében különféle vizsgálatok folynak. A Bear Steams bank likvidátorai azt hányják szemükre, hogy manipulálták annak jelzőszámait «piaci részesedésük védelme érdekében».

Spanyolországban a madridi köztisztasági dolgozók egy hete meghatározatlan idejű sztrájkot folytatnak szakszervezetük felhívására bérük csökkentésével szemben (akár 40 %-ig elmehet) és az elbocsátások ellen (1135 álláshely megszüntetése az augusztusi 350 elbocsátás után). A dolgozók részvétele 97 %-os.

Irán az ENSZ-szel  tegnap «együttműködési szerződést» kötött nukleáris programja kapcsán.

Bulgáriában többezer tüntető vonult fel a fővárosban ilyen transzparensekkel: «24 éves demokrácia-szimulálás – elég volt!», «Le a maffiával!», «Tilos az oligarchia» és «Mi maradunk, emigráljatok ti magatok!»

Észak-Koreában nov. 3-án 80 embert végeztek ki nyilvánosan (legtöbbjüket a dél-koreai TV nézése, pornográfia terjesztése, prostitúció miatt) Vonszanban egy sportpályán végeztek ki nyolc embert: cölöpökhöz kötötték őket, fejükre fehér zsákokat húztak, majd gépfegyverből nyitottak tüzet rájuk. A kivégzést körülbelül tízezer ember nézte végig. Több kivégzést a külföldi befektetések ösztönzésére nemrég kialakított különleges gazdasági övezetekben hajtottak végre. A kivégzések célja a társadalmi elégedetlenséggel és az ország «fejlesztési terveivel» (a külföldi tőke beengedésével) kapcsolatban tapasztalt indulatok elfojtása.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.