2013. november 4., hétfő

Röviden


Portugália –              



“Elég volt a trojkából” ezzel tüntettek Lisszabonban többezren a CGTP szakszervezeti tömörülés meghirdette tiltakozáson a 2014-es költségvetés parlamenti vitája alatt. Újabb szigorítások várhatóak 3,9 milliárd euró értékben, nyugdíjcsökkentés, tisztviselői bércsökkentés.

“Törvényenkívüli kormány”, “A költségvetés – lopás” – olvashattuk a transzparenseken. “Mind szélhámos és tolvaj – mondja egy nyugdíjas, “minden botrányos a költségvetésben: a nyugdíjak és bérek megnyirbálása, de az egészségügyben és az oktatásban is” – teszi hozzá egy pszichológus, “úgy élünk, mint Robin Hood, és a nottinghami seriff maga a trojka” – folytatja egy autóipari munkás.

Jövő pénteken a szakszervezeti mozgosítás folytatódik a tisztviselők sztrájkjával.Több társadalmi mozgalom várható a szállítási szektorban, a rendőrök szakszervezete pedig nov. 21-re hív tüntetésre Lisszabonban.


Mali – a két újságíró meggyilkolása után Párizs arra céloz, hogy a francia katonai beavatkozást megerősíteni és hosszabbítani fogja.

 
Egyiptom – Morsi, a hadsereg által júl. 3-án megdöntött iszlamista elnök perének közeledtével az USA külügyminisztere azt a nyilatkozatot tette, hogy országának szándékában áll a további együttműködés Egyiptommal.


Izrael – a hatóságok a megszállt Ciszjordániában és az annektált Kelet-Jeruzsálemben közel kétezer lakás építésére szólítottak, miközben az USA külügyminiszterét várják, hogy az a palesztinekkel való tárgyalási folyamatokat újraindítsa.


Franciaország – a középiskolások és egyetemi hallgatók szervezetei kedden és csütörtökön újabb tüntetéseket tartanak a kiutasított cigány Leonarda és örmény Khatchik visszatérésének követelésére.

Afganisztán – novemberben történik a magyar Műveleti Tanácsadó Csoport 2. váltása. Új kontingens kezdi meg féléves szolgálatát Afganisztánban. Fő feladata az afgán biztonsági alakulatok munkájának segítése, és összekötői tevékenysége az afgán biztonsági erők és a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő Északi Regionális Parancsnoksága között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.