2013. november 17., vasárnap

Szabadságot Róza Tuletajevának!


 

 Rabocsije Izvésztyija (Munkás Hírek) 39. szám 2013. november


 

Konferencia Kijevben: kampány hirdetése Róza Tuletajeva védelmében

 

Kijevben november 2-án zajlott a „Zsanaozen: ismeretlen tragédia” c. film nyilvános bemutatója.

A film a 2011. december 16-i eseményeket beszéli el, amikor Zsanaozen kazahsztáni városban lövéssel ért véget az olajipari munkások sok hónapos sztrájkja és a „KazMunajGaz” vállalattal szembeni ellenállása. A méretét és időtartamát tekintve példátlan munkástiltakozás és az azt követő hihetetlenül kíméletlen represszió továbbra is hatást gyakorol a politikai és szociális helyzetre Közép-Ázsiában és Kelet-Európában. Az áttekintés után megvitattuk a munkajogok védelmének helyzetét Kazahsztánban. Ebben részt vettek: Julija Mazurova, a film rendezője, Gyenyisz Bilunov producer, Larisza Harkova, Kazahsztán szabad szakszervezeti Konföderációjának (KSZPK) elnöke, Ljudmila Ekzarhova, Kazahsztán újságírói szakszervezetének elnöke, Mihail Volinyec, Ukrajna szabad szakszervezeti Konföderációjának elnöke, Borisz Kravcsenko, Oroszország munka Konföderációjának (KTR) elnöke, valamint Valentyin Uruszov, a közelmúltban létrehozott „Szakszervezeti jogok védelmi Központjának” vezetője. A vitát a KTR Tanácsának tagja, Oleg Sein vezette. Közös  szakszervezeti kampányt hirdettünk a sztrájkoló olajmunkások vezetője, Róza Tuletajeva kiszabadításáért.


„A zónában éreztem meg, hogy munkásharcos társaimra lőnek”


Valentyin Uruszov felszólalásában mondta: „A Zsanaozenben történtekről akkor szereztem tudomást, amikor Jakutföldön börtöntelepen voltam. Szabadon levő társaim rendszeresen küldtek nekem híreket és anyagokat a munkás- és szakszervezeti mozgalomról. Akkor, ott a telepen éreztem, hogy munkásharcos társaimra lőnek. Amikor kiszabadultam, igyekeztem minél többet megtudni a helyzetről. A KTR-beli társaimmal létrehoztuk a Szakszervezeti jogok védelmi Központját, amely vizsgálni fog minden, a munka- és szakszervezeti jogok megsértéséhez kapcsolódó tényt mind Oroszországban, mind más országokban. Ezen tények sajnos egyre szaporodnak.

„Központunk Kazahsztán szabad szakszervezeteinek Konföderációjával és Oroszország Munka Konföderációjával együtt kampányba kezd Róza Tuletajeva kiszabadítása érdekében, - jelentette be Valentyin Uruszov. Meggyőződésem, hogy Tuletajevát, akárcsak az olajmunkás-sztrájk többi vezetőjét szabadon kell engedni. Meggyőződésem, hogy a dolgozóknak joguk van szakszervezeteket létrehozására, sztrájkra és nyílt harcra követeléseik teljesítésére. Szakszervezeti mozgalmi társaim szolidaritása tette lehetővé szabadulásomat. Remélem, hogy a mi szolidaritásunk teszi lehetővé kazahsztáni munkástestvéreink szabadon bocsátását.”


„Öt nemzeti szakszervezeti központ döntött közös kampány kezdetéről Róza Tuletajeva kiszabadítása érdekében”


A filmvetítés az „Új szakszervezetek és a demokratikus baloldaliak” konferencia keretében történt. November 3-án a konferencia résztvevői nyilatkozatot fogadtak el, melyben teljes támogatásukról biztosítják Kazahsztán munkásmozgalmát és szabad szakszervezeteit, minden baloldali, demokratikus erőt. Az elfogadott dokumentumban nemzetközi kampány kezdetét is közlik a börtönökbe és börtöntelepekbe zárt zsanaozeni munkások, szakszervezeti és politikai aktivisták kiszabadításáért, akiket az úgynevezett „szociális széthúzás szítása” miatt ítéltek el.

A konferencia résztvevői bizottság alakítását jelentették be, amely a zsanaozeni bebörtönzötteket támogatja. A bizottság munkáját Valentyin Uruszov koordinálja.

A nyilatkozat tartalmazza, hogy 2013. december 16-án egységes szolidaritási napot tartanak Zsanaozen bebörtönözötteivel.

„Kazahsztán, Ukrajna, Oroszország, Belarusz és Grúzia üt nemzeti szakszervezeti központja határozatot hozott közös kampány kezdeményezéséről Róza Tuletajeva kiszabadítása érdekében. Nagyon fontos, hogy a konferencia támogatta ezt a döntést és meglehetősen egyértelmű nyilatkozatot fogadott el, melyben felvázolja akciótervét a közeljövőre vonatkozóan. Első dolgunk a szervezőbizottság megalakítása Valentyin Uruszov vezetésével. Célunk, hogy Kazahsztán vezetésénél elérjük az olajmunkások vezetőinek szabadon bocsátását, akik azért kerültek börtönbe, mert jobb munkakörülményeket akartak elérni.

Tudatában vagyunk minden nehézségnek, amivel egy ilyen kampány jár kazahsztáni kollégáink számára, és készek vagyunk a KSZPK számára minden szükséges segítséget és támogatást megadni” - jelentette ki Borisz Kravcsenko, a KTR elnöke. (...)

Ukrajna szabad szakszervezeteinek Konföderációja (KVPU) azonnal reagált a konferencia döntésére és november 4-én sztrájkmenetet tartott Kazahsztán Kijevi nagykövetségénél. (…)

Forrás: KTP site (www.ktp.su)

„Amikor elkezdtük a tiltakozást, nem gondoltuk, hogy így kiszélesedik. De tele voltunk eltökéltséggel, nem hagyhattuk, hogy a vállalat folytassa kizsákmányolásunkat.”

(Róza Tuletajeva)

2012.01.06-án letartóztatási parancs, letartóztatva 2011. december 27-én. Ítélet: 7 év általános büntetőtelepen. A Mangisztauszi Fellebbviteli Területi Bíróság az ítéletet hét évről ötre mérsékelte.

Ítélet: 2012. június 4. Aktau város bíróságán, „tömeges rendzavarás szervezése” váddal, Kazahsztán Köztársaság BTK, 1. rész, 241. cikkely.

Büntetés vége: 2017.01.06.

Egészségi állapot: mastopathia, fájdalom a májban, szív- és gyomorbetegség.

Két kiskorú gyermeke a legidősebb lányára maradt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.