2013. november 22., péntek

Fiatal barátaink figyelmébe


A kommunizmusról

A kommunizmus nem az egyéni, személyes tulajdont akarja megszüntetni. Senkitől nem akarja elvenni házát, ruháját, autóját stb., mindazt, amit ő úgy használ, hogy maga is működteti.

Egészen más a helyzet a gyárral, földbirtokkal. Ezeket nem azok tartják működésben, akik tulajdonosként a hasznát élvezik. Ezzel a tulajdonnal, amit a kommunisták magántulajdonnak neveznek, és meg akarják szüntetni, a tulajdonos mások munkáján élősködik. A magántulajdonnak az a lényege, hogy a tulajdonos akár dolgozik, akár nem, idegen munkát igáz le. Ad abszurdum egy kisvállalkozó (aki saját vállalkozásában egyedül dolgozik) a saját magától elidegenült saját munkáját igázza le.

De nem is ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy azt a mások munkáját, amin élősködik, még le is igázza. Ő mondja meg, hogy a gyárában, a földjén ki robotolhat. Ha érdekei úgy kívánják, ha a magántulajdonból következő gazdasági törvények gazdasági válság formáját öltik, akkor nem ő mond le jólétéről, hanem a jólétét megtermelő munkásokat, mint felesleges és költséges eszközöket hajítja az utcára, a nyomorba. Vagyis nem az a baj, hogy vannak szegények és gazdagok, hanem az, hogy a gazdagok a szegényeknek köszönhetik a gazdagságukat, a szegények meg a gazdagok miatt szegények. Ez alól vannak egyes kivételek, de általánosságban ez a helyzet. A kizsákmányolás akkor is pusztító hatású, ha semmilyen csalás és lopás nem történik, mivel nem a kizsákmányolókkal van baj, hanem a rendszerrel. Ebből az álláspontból persze nem következik a torzulások helyeslése (a "minél rosszabb, annál jobb" elv), hanem csak az, hogy a kommunisták feladata a kapitalizmus, mint olyan megszüntetése, a kapitalizmus még nagyobb nyomort okozó kinövései elleni harc a szakszervezetek feladata, amit persze a kommunistáknak széles körben támogatni kell.

Az igazi - nem sztálinista - kommunisták ezt a helyzetet akarják megszüntetni, és nem a gazdagok javait elvéve akarnak helyet cserélni velük. És ezért természetesen ki sem akarják irtani a gazdagokat. Azt akarják, hogy mindenki jól éljen és ne egyesek éljenek jól a mások hátán.

(Phoenix)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.