2013. november 1., péntek

Franciaország


A zöldadó, a Sarkozy által alkalmazott magán-köz partnerség, amit Hollande sem kérdőjelezett meg



A zöldadót felfüggesztette a francia kormány, de ezzel sem sikerül lecsillapítani Bretagne népét.  A térséget üzembezárások és munkahelymegszűnések sújtják. Több tüntetés várható a munkahelyek védelmében és a zöldadó végleges eltörléséért Carhaix-ben és Quimperben.

De itt egy másik botrányos «részlet» is kiderült. Még a Sarkozy-Fillon kormány 2009-ben aláirt egy «magán-köz partnerségi szerződést», amely az államot a francia-olasz Ecomouv magáncéghez köti. Ez a vállalkozás söpri be a zöldadót. A szerződés 13 évre szól,  vállalkozás évente 1,2 milliárd eurót szed be, ebből saját maga közel 20 %-ot, vagyis 230 millió eurót megtarthat magának (összesen tehát 2,8 milliárd eurót). A különbséget fordítanák a «kevésbé szennyező» közlekedés fejlesztésére. A szerződés azt is tartalmazza, hogyha az kútba esik, az Ecomouv 800 millió eurót kap késedelem nélkül.


Franciaországban az iskolai reform ellen november 14-én általános sztrájk egyesült felhívásra


«Lemondani az iskolai reformról? Soha!» jelentette ki Vincent Peillon oktatási miniszter okt. 14-én. Szerinte a polgármesterek azért vannak túlterhelve, mert «annyira sok volt a beiratkozás az iskolákba», és ez egy «siker», s ha a gyerek holtfáradtak, az a «túl hosszú a nyári szünet» miatt van.

Egy hónappal később, nov. 14-én a pedagógusok és az iskolák személyzete a reform azonnali felfüggesztéséért sztrájkol, az iskolai ritmus határozatának eltörléséért  a CGT, FO, SUD és a FAEN szakszervezeti tömörülések felhívására. Párizsban csatlakozott hozzájuk a SNUipp, a CNT és a városi szakszervezetek.

A 2013-as évkezdéskor a reform a közoktatás 22 %-át érintette. Tegnap a minisztérium publikálta vizsgálatának eredményét a területi oktatási projektekről. Megtudtuk, hogy 31 %-a sport, a 30 %-a művészeti és kulturális, a maradék stratégiai játék (10 %), olvasás és írás (10 %),  «állampolgári és tartós fejlődési» aktivitás (8 %), tudományos műhely (6 %) és nyelvek (5 %).  A közbenjárók 59 %-a önkormányzati személyzet, 26 %-a helyi egyesület (sport, zene, tánsc festészet, szinház), 7 % önkéntes személy, 6 % pedagógus és 2 %-a "jövőbeli szerződéses".
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.