2013. november 12., kedd

Fiatal barátaink figyelmébe


 

A finánctőke (fináncoligarchia) a monopolista termelő (szolgáltató) tőke és a monopolizált banktőke összefonódása. Legfőbb eszközei:

- a nagy monopolista vállalatok sakkban tartják a bankot, ahol a számlájukat vezetik, mert egy ilyen méretű ügyfél látványos távozása azonnali bankpánikot és az abból következő bankcsődöt okozza. A "vételár": övék az igazgatótanácsi és felügyelőbizottsági helyek.

- a bank a vállalat alapításakor és tőkeemeléseik során bennfentesként kibocsátói (kedvezményes) részvényeket szerez, amik akár az ellenőrző részvénypakett részei is lehetnek.

- a bankszámla a vállalat igazi (titkos) főkönyvének pontos mása, amivel a bank szinte tetszése szerint avatkozhat be a vállalat ügyeibe (előtte nincsenek üzleti titkok)

Mindebből látszik, hogy a finánctőke ugyan a kölcsönös összefonódáson alapul, de azért a bank hegemon szerepet játszik benne. Persze olyan multinacionális monstrumok, mint a GE, a GM, a Porsche-Volkswagen, a Shell stb. stb. saját bank alapításával gondoskodnak arról, hogy a fináncoligarchikus alakzaton belül ők legyenek uralkodó helyzetben.

(Phoenix)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.