2013. november 2., szombat

Röviden


♦ Közel-Kelet: Lakhdar Brahimi nemzetközi megbízott a szíriai békekonferencia kérdésében még mindig vizsgálódik. Aláhúzta, hogy a kérdésben megosztott ellenzéknek is ott kell lennie Genfben.

Egy amerikai felelős megerősítette, hogy Izraelnek szándékában áll légicsapást mérni Szíriára.

 
♦ Portugália:
ismét többezer tüntető reklamálta a kormány lemondását a parlament előtt, miközben ott a 2014-es megszorító költségvetésről szavaztak.

 
♦ USA:
a közkiadásokban a hiány egy év alatt 37,5%-kal csökkent, a 7 %-os GDP-arányos deficit 4,1%-re mérséklődött (2009-ben 10 %-os volt).  




♦ Franciaország:

 

Bretagneban két nagyszabású tüntetés (Quimper és Carhaix) kristályosítja a kormánnyal szembeni ellenséges érzéseket: a zöldadó teljes visszavonásának követelése kombinálódik az elbocsátások elleni tiltakozással. Ugyanakkor Párizsban az Hôtel-Dieu kórház sürgősségi részlege bezárása ellen protestáltak a Panthéon előtt. Az országot egyébként újabb elbocsátási hullám éri. Lampaul-Guimiliau-ban (Finistère) a sertésvágóhídon 889 alkalmazottat bocsátanak el (a dolgozók blokkolták az üzemet, csak akkor szabadították fel, amikor írásbeli megegyezés született végkielégítésükről). Cerisay-ban (Deux-Sèvres) a Heuliez gépkocsifelszerelést gyártó üzem 283 dolgozója csütörtökön ment utoljára munkába. Wattrelos-ban (Nord), a Redoute 700 fő elbocsátási terve nyomán kb. 300 dolgozó szavazott a jövő csütörtökön Lille-ben tartandó «nagy tüntetés» megszervezésére. A Tilly-Sabco breton baromfifeldolgozó bejelentette, januártól felfüggeszti exportját, amellyel a 340-ből 300 dolgozó munkahelye és további ezer pedig közvetve szűnik meg. Az igazgatóság a közhatalomhoz fordul segítségért, hogy kompenzálja az EU-segítség elmaradását, amely miatt az exportárak leestek. A spanyolországi székhelyű Mondragon szövetkezet  kijelentette, nem hajlandó megmenteni a Fagor háztartási gépgyártást, amely francia lányvállalata 1870 főt alkalmaz 1225 ipari munkahellyel Orléans-ban, La Roche-sur-Yon-ban, Vendôme-ban, Aizenay-ban. A szakszervezeteket fogadták a kormányhatóságok, a helyi képviselőket pedig a Termelésfejlesztési Minisztérium csütörtökön hallgatja meg. Az Alcatel-Lucent 2014-től a világban mintegy tíezer munkahelyet szüntet meg,  Franciaországban 881-et, ebből Essonne-ban 509-et.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.