2013. november 28., csütörtök

Franciaország


 

A művelődési miniszter most már a középiskolákat támadja …

A iskolai ritmus reformját az egész ország elutasítja. Pedagógusok, szülők, helyi képviselők ellenállnak annak, hogy a nemzeti oktatást településről településre, fokról fokra szétzúzzák.

December 5-re országos sztrájkot hirdettek a szakszervezetek. A SNUipp-FSU pedagógusszakszervezet követeli az «iskolai ritmus reformjának azonnali felfüggesztését». Az FO, CGT, SUD pedagógusai és helyi közigazgatási szervezetei ugyanezt követelik «és a dekrétum megsemmisítését».

A növekvő ellenállás láttán Peillon miniszter nem csak símán makacskodik, hanem folytatja a pedagógusstátusz elleni támadást azzal, amit «az iskola újjáalapítása II. aktusának» neveznek.  

Eleddig a középiskolai diákoknak egységes országos programokhoz volt joguk, tanáraiknak úgy kellett oktatni őket, ahogyan számukra állami alkalmazottként számára előírták.

A miniszter javaslata alapján ezután minden intézmény saját igazgatási tanácsán keresztül meghatározná meg a feladatokat a pedagógusok számára azok szokásos munkaidején kívül.  Például egy tanárnak nem csak a tantárgyát kell tanitania, hanem – az intézmény projektje szerint –  más «iskolai feladatot»  (gyermekőrzés, -felügyelet, stb.) is el kell végeznie vagy «célfeladatokra» is kijelölhető (a településsel, vállalatokkal, egyesületekkel együttmüködési szerződések teljesítése). A tanárok státusza  és az oktatáshoz fűződő jogi egyenlőség is darabokra hullik.

Ezt meri javasolt az oktatási miniszter a szakszervezeteknek.

Tény, hogy a középiskolában csakúgy mint az alapoktatásban a nemzeti, a terrritoriális oktatás szétzúzása a cél. Az Európai unió követeli a a munkaerő árának csökkentését és a dolgozók egymás közötti versenyét. Ezért van, hogy az Hollande-Ayrault-kormány, az Európai Unió és a munkáltatói Medef vazallusa, az országos oktatási programok és diplomák érvénytelenítését irányozza, amelyek az országos kollektív szerződések bázisa is.
Ennek a politikának az elvetése terjed az országban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.