2013. november 12., kedd

Szakszervezeti aktivisták elbocsátása


Hét szakszervezeti vezetőt a német tulajdonú pécsi Honsa Kft-től, a megmaradt tagokat azóta egyenként hívják be, hogy lemondassák őket.


Mint ismert: a Honsa Kft. autóalkatrészeket gyárt Pécsett, kb. 600-an dolgoznak az üzemben.

Burcsa Sándor szakszervezeti titkár egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón elmondta: nyáron alapítottak a cégnél szakszervezetet, mert szerintük a munkáltató semmibe vette a dolgozókat. Kétszer tudtak tárgyalni a vezetéssel, a megbeszélés elmondása szerint normális hangnemben folyt. Az egy hónapja esedékes beszélgetés végén viszont azt közölték: szeretnék, ha feloszlatnák a szakszervezetet. Azzal magyarázták: az előző igazgató valóban nem volt mindenben a csúcson, de az újban bízhatnak.

Ezután találkoztak még egyszer, s azt a kívánalmat fogalmazták meg a cég részéről, hogy oszlassák fel a szakszervezetet. Múlt pénteken kifüggesztették a kéréseiket, és többet teljesítettek is. Délután viszont felhívták a titkárt az irodába, és felmondtak neki, majd a következő napokban és a szakszervezet másik hat tagjának.

A hivatkozás az volt: átálltak más munkabeosztásra, és nem kell annyi ember. Van, aki nyolc éve dolgozik ott, hiába van bérelt munkaerő. Volt, akinek a munkáját nem tudták pótolni, és azonnal behívták az éjszakást. Elküldtek több olyan embert, akinek a dolga az új munkaerő betanítása volt. Az egyik elküldött alkalmazott azt mondta: egyszerűen nem engedték be a gyárba, arra már nem vették a fáradtságot, hogy előtte értesítsék.

Úgy tudják: azóta behívják a szakszervezeti tagokat, és kilépési nyilatkozatot íratnak alá velük. Ismereteik szerint nyolcvan százalék alá is írja, mert félnek.

Benke Norbert szakszervezeti vezető (MSZOSZ, Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége) elmondta, értetlenül állnak az eset előtt. Amit a Honsa tesz, az Európában és Magyarországon is példátlan. Természetesen minden jogi lépést megtesznek, amelytől az eredeti helyzet visszaállítását remélik, illetve azt, hogy a cég vezetése jobb belátásra tér.

A szakszervezet alapításához joga van a munkavállalóknak - tette hozzá Benke Norbert. Mint mondta, azért fordultak a sajtóhoz, mert hétfőn elkezdték behívni a szakszervezeti tagokat úgy, hogy elvileg nem is tudhatná a munkáltató, kik ők. Aki kiadta a neveket, annak a büntetőjogi felelőssége is felmerül.

Benke Norbert hozzátette: vannak kapcsolataik az összes nagy európai autógyártóhoz, akiknek fontosak a rendezett munkaügyi kapcsolatok, és ezt várják el a beszállítóiktól is.

Benke Norbert szerint diszkrimináció történt, amikor a védett szakszervezeti tagokat küldte el a cég, és nem is értik, miért van ekkora ellenállás a szakszervezet ellen. Azt a szakszervezeti vezető sem tudta eldönteni, hogy «a munkajog ismeretének teljes hiánya vezetett ezekhez a lépésekhez, vagy a cég működésében vannak olyan problémák, amelyek felszínre kerülése nem áll a cég érdekében».

A szakszervezeti vezető abban bízik: a cég meggondolja magát. Kiemelte: a régióban, a megyében több szakszervezet is működik, és arra kérte a pécsi parlamenti képviselőket: értesítsék erről a megyébe érkező cégeket.
(2011. novemberi 11-i hír: A német autóipari cég milliárdos beruházásának köszönhetően 50 alkalmazottat vesz fel.
A beruházáshoz az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kapott.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.