2013. november 15., péntek

Madrid


A köztisztasági dolgozók 10 nap óta sztrájkolnak az elbocsátások és a bércsökkentés ellen


 


A határozatlan idejű sztrájk november 5-én kezdődött három magáncég ellen, amelyekkel a város szerződést kötött a köztisztasági feladatok elvégzésére. A cégek  az augusztusi 350 fős létszámleépítés után (amikor új szerződés lépett életbe) most 1 135 fő elbocsátást jelentettek be (a dolgozók ötödét) és ezzel párhuzamosan 30-40 %-os bércsökkentést.

A magáncégek azt állítják, hogy csak reagálnak az eladósodott helyhatóságnak a költségvetési megszorítások 22 %-os költségcsökkentési követeléseire.

Az érintett két szakszervezet (UGT és Munkásbizottságok) szóvivője a sztrájk folytatását teszi valószínűvé, miután hétfőn elutasították a kevesebb elbocsátással nagyobb bércsökkentésre vonatkozó  javaslatot.

A polgármesteri hivatal megerősítette a rendőri jelenlétet avégett, hogy felszámolja a sztrájkőrségeket és a minimális szolgáltatás biztosítására szólított.

A lakosság – támogatása és felháborodása jeléül – a szemeteszsákokat a bankok előtt helyezi el, olykor iróniával kísérve: «bank mérgező aktívummal».

Szerdán a helyhatóság azzal fenyegetőzött, hogy a szerződéseket semmisnek nyilvánítja, ha 48 órán belül nem jön létre megegyezés.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.