2013. november 25., hétfő

Röviden



Lengyelország
 

"Elég volt az oktatás egyre kártékonyabb változtatásaiból", "Megálljt a spórolásnak" – több, mint húszezer lengyel pedagógus tüntetett tegnap Varsóban alapjában az iskolaprivatizáció ellen. Slawomir Broniarz, a ZNP pedagógusszakszervezet felelőse nyilatkozata: "Teljes mértékben ellenezzük a köziskolák, árvaházak és gyermekintézmények átadását magánkezekbe".

 

Bulgária

A februárban a megszorítások ellen kirobbant országos erőszakos tiltakozás korábban a miniszterelnök lemondásához vezetett és aztán májusban jobboldali pártja, a GERB többségét hozta. A Szocialista Párt (BSP) Plamen Oresarszki technokrata kormányát támogatta. Oresarszki haladó reformokat ígért, a társadalom legszegényebb rétegeinek segítését és a korábbi kormányzatokat kínzó korrupció felszámolását. Olyan programot hirdetett, ami a jövedelmek, a gyermekjólét és a minimálbérek növelését ígérte egy éven belül, miközben a februárban a mozgalmakat kiváltó energia-árak befagyasztását helyezte kilátásba. Reformjai azonban nem terjednek tovább az alacsony társasági és 0 %-os tőkejövedelmet terhelő adónál, és 10 %-os személyi jövedelemadónál.

 

Európa

A fejlett tőkés országok háromszor-négyszer több gazdagságot termelnek, mint harmincöt éve. Ráadásul a vagyon előállítása nem igényel háromszor annyi munkaórát, sőt jelentősen csökkent az ehhez szükséges munkaidő. A biztos, állandó, teljes munkaidős és az aktív élet egészén át tartó foglalkoztatás a kisebbség "előjoga". Pl. Németországban 1955 óta a munka éves mennyisége 30 százalékkal csökkent, Franciaországban pedig 1991-ig 25 százalékkal.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.