2013. november 12., kedd

Diákszolidaritás


One World, One Struggle! – Szolidaritási tüntetés a bolgár és romániai diákokkal


Október 31-én a szófiai Kliment Ohridszki Egyetem diákjai blokád alá vették az egyetemet, tiltakozva a Bulgáriában tapasztalható korrupció és a kormány dilettáns oktatáspolitikája ellen. A mozgalomhoz azóta több egyetem diáksága, valamint az egyetemi oktatók szervezetei is csatlakoztak.




Tiltakozásra készülnek a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem hallgatói is: a romániai törvények értelmében a GDP minimum 6 százalékát kellene az oktatásra fordítani, jelenleg azonban alig 3,6 százalékot kapnak az intézmények. A kolozsvári diákok november 13-ára szerveznek tüntetést.


A Hallgatói Hálózat szolidaritást vállal a kolozsvári is a bolgár hallgatókkal. A közép-kelet-európai országok közös történelmi múltja ugyanazokat a problémákat szülte meg, Románia, Bulgária vagy Magyarország fiataljai ugyanazokkal a nehézségekkel kell, hogy megküzdjenek: az oktatásban tapasztalható korrupció, az egyetemek ellehetetlenítése közös problémánk. Úgy véljük, a régió kis államainak boldogulásához elengedhetetlenül fontos a minél magasabb színvonalú, minél több ember számára elérhető oktatás.

Csatlakozz a bolgár és a román nagykövetségnél zajló tüntetésünkhöz, ha te is egyetértesz a fentiekkel, és szerinted is példaértékű a szófiai és kolozsvári diákok kiállása!

Helyszín: Budapest, Andrássy út 115, (Bolgár Köztársaság Nagykövetség)

 

 

Forrás: Transform! Magyarország

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.