2013. november 29., péntek

Trafikügy


Trafikügy

Mi nagyobb üzlet egy trafiknyitásnál? Egy trafikbezárás! Fél éve sincs, hogy hatályba lépett a mindig kiszámítható kormányzat gránitszilárdságú trafiktörvénye, de már változik is: betiltják az áruházi dohányboltokat, milliós bánatpénzeket fizetve a tulajdonosoknak. Hogy, hogy nem, a felcsúti polgármesternek 19 Auchanban van trafikja.




Jövőre bezárnak a benzinkutakon és hipermarketekben működő trafikok. A koncessziós szerződésekben pont ilyen esetekre biztosítottak kártérítést a trafikosoknak. Az üzletrész.hu szerint akár több milliárdba is kerülhet a központi költségvetésnek a tegnap bejelentett tiltás. Újak már nem nyithatnak, és azok, amik már üzemelnek 2014. májusában kell, hogy bezárjanak.


A rendelkezés számos, olyan vállalkozót és céget érint, akik korábban a dohánykoncesszió nagy nyerteseinek számítottak – írja a lap –, így a felcsúti polgármestert, Mészáros Lőrincet, a Sárkány Centerhez köthető vietnami vállalkozót, Vun Quy Duongot vagy a Continental dohánygyár leányvállalatát, a Tabán Trafikot.

Érdekesség, hogy a kormány korábban éppen olyan szerződéseket kötött a koncessziót nyert vállalkozókkal, aminek 34. pontja szerint az államnak trafikonként (a sajtóban megjelent számítások szerint) 1,9–4,6 millió forint kártérítést kell fizetnie, ha a koncessziós szerződést úgy szünteti meg, hogy az nem a trafikos kihágásának következménye. A szerződés szerint az állami kártérítés akkor is jár majd, ha egy kormány a következő 20 évben úgy dönt, megszünteti a dohány-kiskereskedelem koncessziókötelességét.

A most vesztesnek tűnő nagy nyertesek valójában még annál is nagyobb nyertesek lehetnek, mint amilyennek elsőre tűntek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.