2013. november 18., hétfő

Franciaország


"Kik azok a munkáltatók, akik a zöldadó ellen félreverik a harangot és vörös sipkát osztanak a népnek?" – (Le Monde)




A «Le Monde» pénteki számában Françoise Morvan író és a breton törtélenem specialistája nyugtalankodik: "Senki nem teszi fel a kérdést, kik ezek a munkáltatók, akik félreverik a harangot az ökológiai adó ellen és a népnek vörös sipkákat osztogatnak, hogy az szerepet vállaljon egy «önazonosító» keresztes háborúban". Közöttük van, nevezetesen az okt. 26-i quimperi gyűlés szervezésében is, írja, Jakez Bernard, a «Bretagne-i termék» label főnöke  és Alain Glon, a Locam intézet elnöke, Christian Troadec, Carhaix polgármestere, a «Bretagne-ban élni, dönteni és dolgozni» kollektíva, a «vörössipkások» vezetője és szóvivője.

A mozgalom nem spontán módon alakult, magyarázza Françoise Morvan. 2013 jún. 18-án Pontivy-ben (Morbihan) már mintegy 30 breton vállalkozó kampányt indított a zöldadó ellen, bejelentette a «breton érdekek konvergencia-bizottsága» (CCIB) létrehozását. Kibocsátották a "pontivy-i felhívást" a «francia hiperközpontosítás és a szabályozások labirintusa ellen». Követelik «a helyi primátust», az «igazi decentralizációt, regionális gazdasági kormányzatot», reklamálják a «kísérletezés jogát  (…), ami lehetővé kell tegye számunkra értékeink megbecsülését avégett, hogy ne találjuk magunkat szembe állandóan a bürokrata rendszer túlkapásaival».

A múlt héten válaszként javasolta a kormány az ún. «breton paktumot» az itteni, főként élelmiszeripari munkáltatóknak. Ennek az egyezségnek kell összefogni "minden politikai, gazdasági és szociális szereplőt (…) az ökológiai adó és minden breton program megvitatása érdekében".

A dolgozói elbocsátások folyamata azonban nem vesztette el aktualitását, s a kormány nem fogadta el az FO és a CGT szakszervezeti tömörülések elbocsátás-befagyasztási követelését (az FO ki is lépett a tárgyalásokból).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.